Tegenwoordig proberen we zo duurzaam mogelijk te leven. Dit betekent dat veel wegwerpproducten een recyclebaar alternatief krijgen. Zo ook voor de wegwerp luiers: wasbare luiers zijn de duurzame oplossing hierop. Dit nieuwe product kent vele voordelen vergeleken met zijn voorganger, voor zowel de ouders en het milieu als de kindjes zelf. 

De duurzaamheid van wasbare luiers

Met wasbare luiers heb je natuurlijk een stuk minder afval vergeleken met wegwerpluiers. Dat is echter niet het enige voordeel: met wasbare luiers kun je flink wat geld besparen. Een pak luiers is erg duur en moet je vaak inslaan. In plaats daarvan kun je een stapel wasbare luiers inslaan waar je nog lange tijd mee kunt doen. Verder ligt de CO2-uitstoot van wegwerpluiers vele malen hoger. In deze luiers zijn vaak chemische stoffen verwerkt en bovendien zijn wegwerpluiers niet volledig afbreekbaar, zelf ecologische wegwerpluiers kunnen dat niet behalen. Draag je graag je steentje bij aan het beschermen van het milieu? Dan is de wasbare luiers een geschikt alternatief op de stapels wegwerpluiers die je maandelijks weggooit. 

Wasbare luiers zijn beter voor je kindje

Niet alleen als ouder leveren wasbare luiers voordelen op: ook voor je kindje zijn ze prettiger. Wasbare luiers zijn namelijk gemaakt van katoen, wat prettig en zacht zal zijn voor de huid van je baby. Dit is een groot verschil ten opzichte van wegwerpluiers die vaak irritaties kunnen opleveren. Zo zijn er vaak parfumstoffen verwerkt in wegwerpluiers waar baby’s niet goed tegen kunnen. Ook gaan deze luiers sneller schuren en zal het de huid sneller uitdrogen. Bij deze luiers zul je dit probleem niet ervaren en is het dus ook niet nodig om constant de huid van je kindje in te smeren. 

De luiers zitten niet alleen lekker, vaak hebben ze ook leuke patroontjes! Er zijn meerdere babywinkels die luiers verkopen. Zo hebben deze luiers stippen, planeten of staan er grappige dieren op. 

Hoe was je deze luiers? 

Ondanks de vele voordelen van deze wasbare luiers zijn er ouders die hun twijfels bij het product. Zo vinden ze het idee erg vies, maar dat eigenlijk is dat helemaal niet zo. Het is niet de bedoeling dat je zomaar een volle luier in de wasmachine gooit. De luiers bestaan namelijk uit verschillende onderdelen, namelijk de luier zelf, een wasbaar broekje en een inlegger. Bij het aantrekken van de wasbare luier plaats je een inlegvel in het broekje zodat daar de meeste ontlasting mee opgevangen kunt worden. Eén laagje is genoeg, maar de vellen kunnen ook opgestapeld worden voor extra bescherming. 

 

Als de luier vol is, dan kun je de inlegvellen verwijderen en weggooien. De vellen vangen de meeste smeerboel op, waardoor je weinig viezigheid overhoudt in de wasbare luier zelf. Als het nodig is kun je de luier eerst nog even laten weken in koud water, vervolgens gooi je het broekje in de wasmachine. Je kunt de luiers mee wassen met je andere kleding, je hoeft je geen zorgen te maken dat je schone was onfris zal ruiken.